03 January 2012

Semakin ramai bantah Kempen Bebaskan Anwar 901
Bantahan terhadap cubaan pihak tertentu menganjurkan perhimpunan haram Kempen Bebaskan Anwar 901 di ibu negara pada 9 Januari ini, semakin meningkat apabila sebanyak 239 laporan telah diterima polis sehingga hari ini.
Daripada jumlah itu, Selangor mencatatkan jumlah laporan tertinggi apabila sebanyak 60 telah diterima sehingga hari ini, diikuti Pahang (36) dan Sabah (35).

Beberapa negeri lain yang turut mencatatkan laporan polis adalah Kedah (24), Perak (23), Terengganu (22), Johor dan Perlis (masing-masing 12), Kuala Lumpur dan Melaka (5), Kelantan (2) serta masing-masing satu di Negeri Sembilan, Pulau Pinang dan Sarawak.

Di ibu negara, seramai 20 exco dan ahli Belia 4B daerah Gombak membuat laporan di Balai Polis Gombak Batu 6 mendesak Polis Diraja Malaysia (PDRM) mengambil tindakan tegas ke atas penganjur dan individu yang terlibat dalam perhimpunan haram itu.

Exco gerakan itu, Azuan Maat berkata, perhimpunan itu dilihat hanya bakal akan menyusahkan orang ramai selain menimbulkan huru hara dan mengganggu ketenteraman awam.
Di ALOR SETAR, sebanyak 13 laporan polis dibuat di Balai Polis Kuala Nerang diketuai Ketua Pergerakan Pemuda UMNO negeri, Badrol Hisham Hashim.

Menurut beliau, sebagai rakyat yang cintakan keamanan, pihaknya berharap polis dapat mengambil tindakan tegas terhadap pihak yang terlibat dengan rancangan penganjuran itu.
Di LANGKAWI, lebih 30 ahli Pemuda UMNO Bahagian pulau pelancongan itu membuat laporan polis bagi menghalang kempen tersebut.

Ketuanya, Nor Saidi Nanyan meminta polis bertindak tegas menghalang perhimpunan haram itu bagi mengelak kekecohan dan suasana tidak tenteram yang boleh menjejaskan keselamatan negara.
Sementara itu di SEREMBAN, Gerakan Memartabat Pejuang Negara (GMPN) membuat laporan di Ibu Pejabat Polis Daerah (IPD) Seremban sambil mendakwa, kempen tersebut adalah tindakan provokasi yang akan menimbulkan kekacauan dan tidak menghormati sistem perundangan negara.

Di JERANTUT, Kempen Bebaskan Anwar 901 terus mendapat bantahan apabila Persatuan Ketua Kampung dan Majlis Belia Daerah Jerantut (MBDJ) membuat laporan polis membantah keras tindakan pihak terbabit.
Laporan polis itu dibuat oleh Naib Pengerusi Persatuan Ketua Kampung Jerantut, Suran Jaafar dan Timbalan Pengerusi MBDJ, Wan Badlishah Wan Basri di Ibu Pejabat Polis Daerah (IPD) Jerantut pada pukul 3.50 petang.

TU: Biarlah mahkamah yang menentukan, bukan 'Jalanan' yang menentukan.

Utusan Malaysia Online

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...