29 January 2012

Skim Amanah Rakyat 1Malaysia – SARA 1Malaysia

Skim Amanah Rakyat 1Malaysia – SARA 1Malaysia

Melalui skim SARA 1Malaysia tersebut menurut Perdana Menteri, mereka yang layak akan diberi peluang membuat pelaburan sehingga RM5,000 dalam Amanah Saham 1Malaysia iaitu salah satu produk Permodalan Nasional Berhad (PNB) sama ada melalui simpanan peserta atau dalam bentuk pinjaman.
Kelayakan untuk memohon skim SARA 1Malaysia tersebut adalah seperti berikut:
  1. Isi rumah berpendapatan antara RM500 hingga RM3,000 sebulan, hasil kombinasi pendapatan antara suami dan isteri atau ibu bapa tunggal.
  2. Sekiranya mereka yang tidak mempunyai simpanan, mereka boleh membuat pinjaman sebanyak RM5,000 daripada bank-bank yang mengambil bahagian iaitu Maybank, CIMB Bank, RHB Bank dan Bank Simpanan Nasional (BSN).
  3. Peserta yang menyertai skim ini dijamin memperoleh pulangan sebanyak RM134 sebulan sekiranya tidak membuat pinjaman. Jika meminjam, mereka tetap memperoleh imbuhan sebanyak RM50 sebulan selepas RM84 ditolak sebagai bayaran balik pinjaman.
  4. Sekiranya mereka tidak mengambil pulangan yang diterima setiap bulan dalam tempoh lima tahun jumlah pendapatan keseluruhan para peserta skim terbabit boleh mencecah sebanyak RM13,000.
Untuk Maklumat Lanjut bolehlah menghubungi Bank-bank yang terlibat seperti Maybank, CIMB Bank, RHB Bank dan Bank Simpanan Nasional (BSN).

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...