26 August 2013

Nahas Genting : Pemandu Ada 16 Saman

nahas genting 3

PETALING JAYA: Pemandu bas yang terjunam dalam gaung di Genting Highlands, Lim Kok Hoe mempunyai 16 saman polis trafik yang dikeluarkan terhadapnya.
Semua saman yang dikeluarkan kerana memandu melebihi had laju ditetapkan, kecuali satu saman yang dikeluarkan kerana menghalang lalu lintas.
Saman yang tertera dalam laman web kerajaan, MyEG, menunjukkan kesalahan trafik telah dilakukan dari bulan Mac 2001 hingga April 2004.
Lima daripada saman dikeluarkan di Johor Baru, dua di Johor Baru Utara, enam di Batu Pahat, satu di Kajang, dan dua di Jasin.
Kesalahan itu juga terikat kepada dua nombor plat berbeza.
Semua kesalahan pada tahun 2001, termasuk satu kesalahan menghalang trafik, telah dikeluarkan terhadap nombor pendaftaran Pulau Pinang.
Saman lain telah dikeluarkan dari akhir bulan Ogos 2003 hingga Mac 2004 untuk nombor plat Johor.
Semua kesalahan yang disenaraikan menunjukkan ia telah diselesaikan.
Pemeriksaan di laman web di Jabatan Pengangkutan Jalan (JPJ) juga menunjukkan bahawa Lim tidak disenaraihitamkan dalam rekod polis atau JPJ.
Walau bagaimanapun, laman web JPJ menunjukkan bahawa nombor plat yang berpangkalan di Pulau Pinang itu kini disenaraihitamkan di bawah rekod polis.
Dalam satu perbualan telefon, anak kepada Lim, Dei Sen berkata adalah perkara biasa bagi pemilik kenderaan dikeluarkan saman tanpa pengetahuan mereka.
Beliau bagaimanapun tidak jelas mengenai keadaan sekeliling dan kesalahan trafik bapanya.
Seorang rakan sekerja Lim cuba mempertahankannya dengan berkata dakwaan yang dibuat oleh beberapa penumpang tentang tingkah laku Lim “tidak masuk akal”.
“Saya kenal dia. Dia adalah seorang pemandu yang baik yang sentiasa gembira dan baik dengan semua orang.
“Membaca apa yang dikatakan tentang kemalangan adalah sangat mendukacitakan kami.
“Kami berhati-hati tetapi ia tetap berlaku. Jangan cakap apa-apa sehingga laporan polis dikeluarkan,” kata mekanik yang kelihatan kecewa ketika ditemui di depot bas Genting Highlands Transport Sdn Bhd di Kuala Lumpur.
Pada Rabu, bas yang membawa 53 penumpang menjunam 60 meter dari bukit 60m ke dalam gaung di Km3.5 jalan Genting Highlands-Genting Sempah, membunuh 37 (termasuk Lim) dan mencederakan 16 yang lain.
Sejak kemalangan itu, banyak banyak kenyataan dan akuan tidak rasmi tentang keadaan kenderaan dan pemandu telah timbul.
Beberapa mangsa kemalangan mendakwa Lim “tidak stabil” pada masa itu dan menunjukkan isyarat marah kepada pemandu dan memandu laju, manakala ada juga yang mendakwa Lim enggan membenarkan penumpang keluar walaupun mengakui brek telah rosak.

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...